Geschreven door 

Nieuw ict-debacle kost politie weer miljoenen

Opnieuw heeft de overheid zich vertild aan een groot ict- project. De vervanging van het digitale archief van de Nationale Politie kost miljoenen euro's extra, blijkt uit onderzoek door het AD (6 april 2017).  

De politie moddert al jaren aan met de invoering van een ict-systeem waarin alle documenten van het politiekorps gearchiveerd en beheerd kunnen worden. Dit systeem werd in 2013 aangeschaft en draait nog altijd niet volledig. De schade loopt in de miljoenen euro's.

“We zijn in de praktijk gestuit op zaken waar vooraf geen rekening mee is gehouden", bevestigt een woordvoerder van de korpsleiding. ,,Het nieuwe systeem biedt veel mogelijkheden. Het vergt kennis en ervaring om die mogelijkheden te ontdekken en te benutten. Dat duurt langer dan gedacht."

De overheid heeft vaak onvoldoende expertise in huis om een aanbesteding zo te formuleren dat het aan de daadwerkelijke wensen voldoet'', zegt Chris Verhoef, hoogleraar Informatica aan de Vrije Universiteit Amsterdam. “Het gekozen softwarepakket klonk al snel als 'af', maar je moet het inrichten en aanpassen. Daardoor loopt een traject vaak uit de klauwen."
De extra kosten voor de invoering van het nieuwe systeem - onder meer voor inhuur van externe deskundigen - lopen in de miljoenen euro's. Bij Verhoef wekt dat geen verbazing. “De kosten worden vooraf bijna altijd te laag ingeschat.”

Investeren in een goede voorbereiding is cruciaal voor het succes  van uw ICT-project. Wij helpen u graag bij het zetten van de juiste stappen. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.