Blog
Geschreven door

In 5 fases naar een toekomstbestendig Informatielandschap

 
U staat met uw organisatie op een kruispunt en wilt (of moet) de stap maken naar efficiënte(re) bedrijfsprocessen en een toekomstbestendig Informatielandschap.
De logische vraag die hieruit voortvloeit is ''Hoe pak ik dit aan?''

In de komende 5 weken plaatsen wij elke woensdag een artikel online over de verschillende fases naar een toekomstbestendig informatielandschap:

  Analyse

  Selectie 

  Proof of Concept  

  Implementatie 

  Nazorg

Ons doel? U met deze artikelen op weg helpen om dit lastige traject op te pakken én te doorlopen.

 

Geschreven door

Een interim professional: Wanneer is dit zinvol?

 

Feitelijk is Verandering nog de enige constante factor. Makkelijk te verklaren: De wereld is voortdurend in beweging. Dit geldt ook voor bedrijven. Een bedrijf is altijd bezig met het opbouwen van de bedrijfskennis. Maar net zo belangrijk is het behouden van deze kennis binnen het bedrijf.

Oké. Maar wanneer schakel je dan een interim professional in?

Geschreven door

De QuickScan Informatielandschap

In de afgelopen jaren hebben wij een aantal mooie opdrachten mogen doen voor organisaties die worstelden met bedrijfsprocessen en Informatielandschap. Duidelijk naar voren kwam de behoefte aan een partij die de situatie overziet en helpt bij het maken van de juiste keuzes voor het zetten van vervolgstappen.

Lees hier een voorbeeld van een case uit de praktijk:

Case Advies & Support: In de zoektocht naar de juiste route richting ‘Efficiënte Bedrijfsprocessen én een Toekomstbestendig Informatielandschap’ is door ons een QuickScan uitgevoerd. Binnen mum van tijd had onze relatie een professioneel, gestructureerd en beknopt document in handen met concrete aanbevelingen inclusief de te nemen vervolgstappen. Dankzij deze ruggensteun zijn de juiste keuzes gemaakt en stappen in de goede richting gezet.

'Binnen mum van tijd' wil zeggen dat de inventarisatie in de meeste gevallen in één dag kan worden uitgevoerd. Het enige dat wij daarvoor nodig hebben is uw input. Denk hierbij aan inzage in de aanwezige documenten (eerdere rapporten & procesbeschrijvingen) die betrekking hebben op het informatielandschap en de daaraan gerelateerde bedrijfsprocessen.

Geheel vrijblijvend kunt u met ons over de QuickScan van gedachten wisselen. Wij komen naar u toe.

Geschreven door

Nieuw ict-debacle kost politie weer miljoenen

Opnieuw heeft de overheid zich vertild aan een groot ict- project. De vervanging van het digitale archief van de Nationale Politie kost miljoenen euro's extra, blijkt uit onderzoek door het AD (6 april 2017).  

De politie moddert al jaren aan met de invoering van een ict-systeem waarin alle documenten van het politiekorps gearchiveerd en beheerd kunnen worden. Dit systeem werd in 2013 aangeschaft en draait nog altijd niet volledig. De schade loopt in de miljoenen euro's.

“We zijn in de praktijk gestuit op zaken waar vooraf geen rekening mee is gehouden", bevestigt een woordvoerder van de korpsleiding. ,,Het nieuwe systeem biedt veel mogelijkheden. Het vergt kennis en ervaring om die mogelijkheden te ontdekken en te benutten. Dat duurt langer dan gedacht."

Geschreven door

Mooie woorden, te weinig daden

Het huidige tijdperk: flexibilisering is leidend, klant gedreven een must en omnichannel een feit.

Je kunt geen sector meer noemen of er is in de laatste jaren door internet wel iets veranderd. Buiten de crisis om heeft de invoering van internet en 24/7 online aanwezig zijn veel bedrijven buiten spel gezet of op zijn minst hele grote veranderingen binnen bedrijven teweeg gebracht.

De wereld is anders
Overheid, banken, retailers, verzekeraars en zo vele andere bedrijven hebben hun organisaties anders in moeten richten met de focus op flexibilisering, klantgericht ondernemen en omnichannel opereren: “de wereld verandert in rap tempo” roepen we met zijn allen hardop.

Uiteraard kunnen we niet ontkennen dat door de komst van online de communicatie en fysieke handelingen/stromen anders zijn gaan lopen en dat er veel werk uit voort is gekomen (en nog steeds komt) om deze veranderingen in goede banen te leiden. De vraag die hierbij naar boven komt is: zijn we werkelijk flexibel genoeg om echt klantgericht en omnichannel te ondernemen?

Geschreven door

Alleen creatievelingen kunnen innovatief zijn …

Veel mensen leven in de veronderstelling dat je creatief moet zijn om te kunnen innoveren. Maar is dat wel zo?  Nee dus, bijna iedereen kan innovatief zijn. Hierbij een aantal handige tips die jou helpen bij het innovatieproces.

Zo is het belangrijk om dicht bij jezelf te bijven. Je hoeft echt geen uitvinder te zijn. Met kleine stapjes in het verbeteren van bestaande producten en diensten kun je ook al grote impact hebben.

Beperk je niet tot alleen productontwikkeling maar denk breed. Innovatie richt zich ook op nieuwe diensten, processen, verkoopkanalen of businessmodellen.

Geschreven door

Onze relaties …

In de afgelopen periode hebben wij wederom een aantal relaties mogen begroeten binnen OrganisatieExperts. Wij stellen hen graag aan u voor.

Lucienne Stavenuiter laat organisaties beter presteren door de mensen naar beste kunnen te laten werken in slim ingerichte processen. Daarmee bereiken de medewerkers en alle stakeholders de beste resultaten en de meeste voldoening, ook op de lange termijn. “OrganisatieExperts is belangrijk voor mij omdat zij een netwerk creëren met collega’s en opdrachtgevers die samenwerking zoeken en elkaar aanvullen. Mensen die bovendien gemakkelijk op dezelfde golflengte zitten qua werkwijze en stijl. Zo ontstaat er een soepele klik en word je samen sterker.”

Ubility is expert in conflictbemiddeling, conflicthantering, zakelijke mediation, business optimalisatie en rendementsoptimalisatie. Met de prettige en doelgerichte benadering van Ubility, worden vastgelopen situaties doorbroken en zakelijke vraagstukken weer vlot getrokken. Vincent Aalbers: ”In de samenwerking is het belangrijk om kennis te delen, te spiegelen en vragen te stellen om elkaar verder te helpen”.

Levenbach & Gerritsen helpt ondernemers en ondernemingen door hen juridisch te adviseren en bij te staan bij de zaken waar bij het ondernemen tegen aan wordt gelopen: contracten, arbeid, incasso, overname. In de zaken die we geregeld voor onze klanten behandelen en dat naar hun aard verlangen, werken we vaak samen met adviseurs uit andere vakgebieden: HRM adviseurs, accountants, fiscalisten. “Via onze samenwerking met OrganisatieExperts is het eenvoudig om andere disciplines, ook verbonden aan OrganisatieExperts bij zaken van onze klanten te betrekken”

Dudok Consulting begeleidt ondernemers en businessleiders van groeiende organisaties naar GOUD. Vaak worstelen zij met niet goed functionerende of incomplete teams. Met ondersteuning op het gebied van leiderschaps-, team-, organisatieontwikkeling en executive search worden resultaten moeiteloos bereikt, staat er een op elkaar afgestemd team en is er sprake van krachtig leiderschap. Over de samenwerking met OrganisatieExperts zegt Gwen: “Samen optrekken, sparren, samen leren, ontwikkelen en inspireren en gezamenlijk aan opdrachten werken”.

 

Geschreven door

Uw dilemma’s doorbreken …

Wij hebben ervaren dat ondernemers te maken hebben met dilemma’s.


Dilemma’s zoals:


  • Ik stop veel tijd in mijn bedrijf; levert me dit ook voldoende op?
  • Moet ik alles zelf regelen, meer uitbesteden of een aantal zaken helemaal niet meer doen.
  • Ik vind het lastig om mijn doelstellingen goed te bepalen en daar aan vast te houden.
  • Ik weet wél wat ik niet wil maar niet wat ik wel wil.
  • Ik heb er onvoldoende plezier in.

Herkent u zich in één of meerdere dilemma’s?

Geschreven door

Het nut van een krachtige pay-off …

Een pay-off is een korte zin die past bij je logo en/of bedrijfsnaam. Het is een belangrijke tekst en geeft de essentie aan waar je als bedrijf voor staat. De pay-off versterkt het beeldmerk en vice versa. Een pay-off gebruik je om gevoel of associaties aan je bedrijfsnaam toe te voegen.

Enkele voorbeelden van krachtige pay-off’s:

  • Audi: Voorsprong door techniek
  • Apple Watch: Wie ‘m draagt, weet waarom
  • FashionExperts: Alles behalve mode
  • Cool Blue: Alles voor een glimlach
  • Albert Heijn: Blijft op de kleintjes letten
Geschreven door

Onze experts …

In de afgelopen periode hebben wij wederom een aantal nieuwe experts mogen begroeten binnen OrganisatieExperts. Wij stellen hen graag aan u voor.

Geschreven door

Van inspiratie tot realisatie ...

Onze  inspiratiesessie “Niet Zacht, Wel Zinnig!” is de eerste stap op weg naar verandering. Deze sessie is alles behalve theoretisch, is onafhankelijk en kritisch, en biedt u een totaalbeeld met oplossingsrichtingen vanuit meerdere invalshoeken.

Inmiddels hebben wij een aantal sessies mogen doen en dit is wat wij terugkrijgen van onze relaties.

“Door deze sessie ben ik wel gaan inzien dat ik mijn aandacht op hele andere dingen moet richten om mijn droom écht te verwezenlijken; minder zenden, meer ontvangen”

“Prettig om met medeondernemers te praten over mijn manier van denken en doen. Goed om naar de basis te gaan van het waarom. Bevestiging van wat ik al weet. Uitdaging zit in het doel. Scherp houden is nodig, graag met iemand vinger aan de pols houden”

“We kwamen erg snel tot de kern waar het om gaat. Ik werd er heel blij van en vol energie om te werken aan mijn bedrijf. Het is heel fijn om gespiegeld te krijgen wat je eigenlijk al weet maar “vergeten” bent”

“Jullie hebben mij de ruimte gegeven om mijzelf beter te zien dan ik mijzelf zag. Dat was stimulerend en steunend. Knap hoe jullie uitnodigen, uitdagen en spiegelen op een volkomen open, warme en veilige manier. Ik ga steviger naar buiten dan ik binnenkwam”

Durft u “Niet Zacht, Wel Zinnig!” aan?

Geschreven door

Onze participanten …

In de afgelopen periode hebben wij een aantal nieuwe Experts en Business Partners mogen begroeten als participant in OrganisatieExperts. Wij stellen een aantal graag aan u voor.

Geschreven door

Onze droom …

In eerste instantie apart, maar vanaf begin 2014 in toenemende mate samen, helpen wij (Dick Petersen en Rien Overvliet) ondernemers bij het realiseren van hun droom. Onze benadering vanuit verschillende invalshoeken slaat aan: we blijken zodanig complementair dat al na een beperkt aantal proefsessies - onder het motto “Niet Zacht, Wel Zinnig!”- vastgesteld wordt dat de deelnemers snel resultaat boeken: vaak is al na één dagdeel de eerste stap gezet op weg naar verandering!